samenwerkingen

‘Dankzij onze overeenkomst kunnen alle bij ons aangesloten tuincentra op een aantrekkelijke manier planten én snijbloemen bij Plantion inkopen. Een mooie samenwerking, straks hopelijk ook op logistiek gebied.’


Johan Debrabandere,

category-manager groen

bij GRS Inkoop

‘Wat Plantion echt uniek maakt voor bloemisten is dat alle producten én diensten op één plek worden aangeboden. Dat vind je gewoon nergens anders.’


Hans Scholten,

voorzitter Commissie

van de Handel Plantion

Commissie van de Handel

De Commissie van de Handel vertegenwoordigt de klanten van Plantion en is als zodanig een belangrijke gesprekspartner voor directie en bestuur. Signalen die de commissie geeft over bijvoorbeeld het assortiment, inkoopmogelijkheden en extra services zijn zeer waardevol en helpen Plantion om de dienstverlening klantgericht te blijven vernieuwen. Ook in 2021 voerden de Plantion-directie en het commissiebestuur regelmatig constructief overleg. Het Kopers/Kwekersplatform, een gezamenlijk initiatief van de commissie en Plantion, organiseert jaarlijks excursies naar kwekers. In 2021 bleef vanwege corona het aantal excursies beperkt tot één, bij Kwekerij op ’t Hof in Nederhemert.

‘Ik ga voor een gezamenlijk Plantion, daar wil ik alles voor doen. Klanten moeten echt ervaren dat ze op één aantrekkelijke locatie alles kunnen vinden wat ze nodig hebben.’Paul Goedegebuure,

Goedegebuure & De Mooij

Groothandels­centrum

In het kader van transparantie en persoonlijke communicatie voerde Plantion regelmatig overleg met vertegenwoordigers van Groothandelscentrum Plantion. Samen werden diverse (livestream) activiteiten georganiseerd zoals workshops, inspiratiebijeenkomsten en het NK bloemschikken voor junioren met aansluitend en bijzondere koopavond in het groothandelscentrum.

NK bloemschikken junioren

In september waren Plantion en Groothandelscentrum Plantion gastheer van het NK bloemschikken voor junioren. Elf finalisten moesten vijf opdrachten uitvoeren. Esther Weijenberg van Fleur Inn in Epe ging er met de winst vandoor. Zij vertegenwoordigt in 2023 Nederland tijdens Eurofleurs in Slovenië.

GRS

Plantion werd voorkeurleverancier van GRS, een inkooporganisatie voor tuincentra. Meer dan 125 zelfstandige tuincentra in Nederland en België en ook de 23 GroenRijk-vestigingen in Nederland zijn bij GRS aangesloten. GRS faciliteert voor haar leden efficiënte gezamenlijke mogelijkheden op het gebied van logistiek, inkoop en management. In november nam Plantion voor het eerst deel aan de GRS-beurs in Boskoop en presenteerde zich daar aan de betreffende tuincentra.

Persbericht GRS

Brancheorganisaties

Om het ondernemerschap en de positie van de Nederlandse bloemist te versterken, heeft Plantion een partnership met branchevereniging voor bloemisten Koninklijke VBW. Het inspiratieteam van VBW verzorgt regelmatig workshops bij Plantion. Klanten van Plantion kunnen ook deelnemen aan het STAP-programma van VBW. Bloemisten die bij Plantion inkopen, worden automatisch en op kosten van Plantion ook lid van VBW. De samenwerking met VBW startte in 2019 en loopt in elk geval nog tot en met 2023.
Ook met de brancheverenigingen voor bloemisten in Duitsland (FDF) en België (KUFB) werkt Plantion nauw samen. Daarnaast worden contacten onderhouden met de koepels voor groothandelsbedrijven in Nederland (VGB) en Duitsland (BGI).

Royal FloraHolland

Goede samenwerking tussen Plantion met Royal FloraHolland is voor beide coöperaties waardevol en vanzelfsprekend. Beide hebben het belang van aanvoerders en klanten voor ogen, ieder vanuit een eigen profiel en schaalgrootte. Daarbij is er sprake van een gedeeltelijke overlapping van het klantenbestand. Plantion en Royal FloraHolland (tevens aandeelhouder in het Plantion-bedrijf) spreken elkaar daarom regelmatig om te kijken naar mogelijkheden om aanvoeren en inkopen op beide marktplaatsen te vergemakkelijken. In 2021 werden onder andere gesprekken geagendeerd over zaken als ontheffingsbeleid en Floriday.

sector

Plantion is partner in de sectorinitiatieven Kom in de Kas en de Tuinbouwondernemersprijs. Beide evenementen gingen in 2021 in verband met de pandemie niet door.